20160409

Форум "Вчитель-новатор"

Однією з найважливіших особливостей нашого часу є перехід України, як і багатьох інших країн світу, від індустріальної стадії розвитку до інформаційного суспільства.
У цьому контексті першочерговими завданнями сучасної освіти в Україні є забезпечення загального доступу до освітніх ресурсів шляхом інтенсивного впровадження новітніх технологій навчання, комп’ютеризації й інформатизації освіти, використання інформаційних навчальних ресурсів мережі Інтернет, оновлення змісту освіти, розширення вільного доступу до якісної освіти всіх рівнів, реалізація системи безперервної освіти впродовж усього життя.

Відомі світові компанії — лідери на ринку інформаційних технологій запропонували низку спеціальних програм залучення людей до інформаційно-комп’ютерних технологій. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту підтримує ці ініціативи; наприклад, 2003 року в Україні було започатковано програму Microsoft «Партнерство в навчанні».

Програма «Партнерство в навчанні» — світова освітня ініціатива, покликана допомогти освітянам і школярам реалізувати свій потенціал повною мірою шляхом доступу до найсучасніших інформаційних технологій. Використання технологій допомагає освітянам здобути необхідні навички для організації більш якісного і сучасного навчального процесу, а школярам дає більше можливостей проявити свої таланти в різних сферах. На даний момент програма «Партнерство в навчанні» впроваджується у 119 країнах світу.

На виконання програми «Партнерство в навчанні» компанія «Майкрософт Україна» за сприяння Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України у 2016 році проведено щорічний конкурс «Вчитель-новатор», мета якого – опанування освітянами сучасних педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій, підтримка роботи педагогів у розробці та впровадженні мультимедійних програмних засобів навчання.

8 квітня відбувся фінал конкурсу – VІІ Всеукраїнський форум «Вчитель-новатор», на який було мене запрошено як лауреата конкурсу.

Програма форуму була насичена відвіданням сучасних інноваційних шкіл міста Києва. Особисто мені пощастило побувати у Новопечерській спеціалізованій школі. Під час екскурсії ми побачили школу ХХІ століття, лідера інновацій в Україні, школу, яка плекає креативні успішні особистості нового українського суспільства.






Під час форуму проводилися майстер-класи від Центру нової освіти Івана Іванова, директора Дніпропетровського ліцею інформаційних технологій Олександра Сергія Борисовича Григор’єва, викладача англійської мови Кіровоградського колегіуму Маргарити Калюжної (про її успіхи), вчителя інформатики Вінницької школи № 35 Івана Стромила.

Кожен учасник форуму відвідав три із запропонованих майстер-класів. Я мала нагоду прослухати перші три із перерахованих.

Під час форуму всі учасники отримали масу задоволення від спілкування з однодумцями, ознайомлення з передовими новітніми технологіями у роботі вчителів для підвищення якості освіти в Україні.

VІІ Всеукраїнський Форум "Учитель-новатор" — освітній захід, який показав широкій аудиторії представників освіти можливості технологій та надав практичні навички, які допоможуть полегшити навчальну діяльність і зробити її ефективнішою.

Бажаю всім, хто використовує ІКТ під час навчально-виховного процесу, поширювати власний досвід за допомогою участі у конкурсі «Вчитель-новатор» та стати учасником Всеукраїнського форуму в майбутньому.

Хочу подякувати організаторам конкурсу - компанії Microsoft та людині, яка постійно була на зв'язку, вела переписку, зустрічала, супроводжувала та проводжала, координатору освітньої програми Артуру Борисовичу Кочаряну. Ще раз дякую та успіхів Вам.

Немає коментарів:

Дописати коментар