20170111

Мова майбутнього: як навчити дітей програмуванню

Ви знаєте, за якою мовою майбутнє? Англійською? Китайською? Насправді ні. У цифровому світі найважливіший і необхідний мову – мову програмування.
Зовсім скоро без нього не зможе обходиться жоден хороший фахівець. Тому дуже важливо навчити дітей програмуванню вже в дитинстві.
Повірте, освоїти його зовсім не складно. Це навіть весело і захоплююче. Сьогоднішня новинка «Програмування для дітей» підкаже як.
Це весело!
Вчитися програмувати дуже цікаво, адже можна придумувати власні ігри. Ось лише кілька, які зможе створити ваша дитина під час читання книги:
  • Втечи від дракона! Проста гра, яка допоможе освоїти ази і зрозуміти, як керувати спрайтами (персонажами). Завдання маленького програміста – допомогти спрайту коту ухилитися від дракона.
  • Скажені мавпи. Чи допоможе перевірити на практиці всі можливості мови програмування Scratch. Завдання програміста – збити кажана бананом.
  • Будинок з привидами. Навчить програмувати на мові Python. Це захоплююча гра квест, завдання розробника – створити код, які допоможе врятуватися з будинку з привидами.
  • Мисливець за бульбашками. Складна в створенні, але дуже захоплююча гра. Допоможе закріпити навички програмування на мові Python. Завдання маленького програміста – створити алгоритм, який допоможе підводному човні лопати бульбашки на швидкість.
Думай як комп’ютер

Програміст повинен навчитися думати як комп’ютер. Всі завдання стоїть розбивати на невеликі підзадачі, яким легко слідувати і які неможливо зрозуміти неправильно.
Уяви собі кафе з офіціантом-роботом. Оскільки у робота нехитрий комп’ютерний мозок, йому потрібно пояснити, як доставляти страви з кухні відвідувачам, які чекають на в обідньому залі. Спершу цю проблему потрібно розбити на прості, зрозумілі комп’ютера підзадачі. Тобто придумати алгоритм дій (по-іншому – комп’ютерну програму) – це набір простих інструкцій, що пояснюють, як виконати завдання.

Мови програмування
Програмісти – це люди, які створюють програми, що керують усім, що ми бачимо і робимо на комп’ютері. Ви зможете писати власні програми, якщо освоїте якусь мову програмування. Їх дуже багато. Кожен можна використовувати для виконання різних завдань.
Існують трохи дивні веселі мови. Наприклад:
  • Ook! Мова Ook! розроблений для орангутанів і містить лише три команди: Ook, Ook! і Ook? З них можна скласти ще шість команд, таких як «Ook! Ook »або« Ook? Ook! ».
  • Chef. Програми на мові Chef виглядають як кулінарні рецепти! Втім, за ним навряд чи вийде приготувати щось їстівне.
  • Scratch (читається «скретч») відмінно підходить, щоб почати програмувати. Програми на цій мові складаються не з текстових інструкцій, а з блоків коду, з’єднаних між собою. Scratch – простий і ефективний мову, який знайомить з основними поняттями, необхідними, щоб програмувати на інших мовах.
  • Python. Люди по всьому світу використовують Python (читається «пайтон») для створення ігор, додатків та веб-сайтів. Освоївши цей чудовий мову, можна писати найрізноманітніші програми. Код на Python складається зі слів англійської мови і символів.

Програмуємо за допомогою картинок
Scratch – це візуальна мова, програмувати на якому дуже просто. З його допомогою можна створювати найрізноманітніші веселі та цікаві програми, наприклад ігри та анімацію.
Для нього є цілі бібліотеки картинок і звуків, з якими можна позбавитися.
Scratch майже не вимагає введення тексту з клавіатури. При цьому в програму можна додавати об’єкти: людей, автомобілі, тварин. Такі об’єкти називаються спрайтами. Попросту спрайт – це фігурки-персонажі.
Щоб змусити їх рухатися або розмовляти, потрібні скрипти – спеціальні кольорові блоки коду. Вибираючи блоки і поєднуючи їх разом, можна скласти набір інструкцій – скрипт.

З чого почати?
Ось приклад Scratch-програми. Дія відбувається на екрані з картинками. На комп’ютерному мовою він називається сценою. На сцену можна додавати фонові картинки і спрайт, «оживляючи» їх за допомогою скриптів. Сцена знаходиться зліва, а справа можна створювати програми.

Простий урок
Щоб помістити спрайт в певне місце або дізнатися його положення, потрібні координати – пара чисел, яка вказує становище спрайту на сітці X-Y. Це, як в математиці. Подивіться на картинку:

Як стати знавцем програмування
Навички програмування поліпшуються з досвідом – як при грі на піаніно або заняттях спортом. На те, щоб стати експертом, можна витратити роки, але дорога буде легкою, якщо вона в радість. Ось кілька порад, як стати знавцем програмування.
  • Програмуй більше. Кажуть, що повторення – мати навчання, і це правда. Чим більше кодів ти пишеш, тим вище твоє майстерність. Не зупиняйся, і скоро ти станеш експертом.
  • Більше цікавості. Вивчай сайти і книги з програмування, читай чужий код. Так ти дізнаєшся прийоми і трюки, доходити до яких самостійно довелося б роками.
  • Запозичую ідеї. Зустрівши хорошу програму, подумай, які ідеї і прийоми з неї можна використовувати в своєму коді. Навіть найкращі програмісти займаються копіюванням чужих ідей і їх удосконаленням.
  • Навчи друга. Навчити кого-небудь програмувати, ти теж багато чого навчишся. Пояснювати, як працює код, – хороший спосіб перевірити свої знання.
  • Побудуй армію роботів. Ти можеш підключати свій комп’ютер до різних пристроїв, від світлодіодів до роботів. З’ясовуючи, як завоювати світ, ти дізнаєшся багато нового і цікавого.
  • Програмування схоже на розгадування головоломок. Це складно, захоплююче і дуже корисно. Навчіть вашу дитину експериментувати і йти проти правил, довірившись власному цікавості. І тоді він обов’язково стане гуру програмування і цифровий світ буде відкритий для нього!
Спробуй зараз: Програми для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар